Alla vinnare av Stora Designpriset

Redan 2003 delades första Stora Designpriset ut och sedan dess har vi hunnit utse 17 vinnare och 67 finalister. Samlingen är lika mycket ett bibliotek av inspirerande exempel på framgångsrik design som en historik över Sveriges unika innovationskraft.

Vinnare
Powerfoyle

”Powerfoyle revolutionerar konsumentelektroniken med sin solcellslösning baserad på artificiell fotosyntes, som laddar i både inomhus- och utomhusljus och skapar oändlig energi. Med en flexibel design, som kan utformas och anpassas efter produkten den integreras i, bäddar den för enorma kommersiella framgångar.”

Finalister
Fristads Green

Producerande företag: Fristads.

Design: Fristads.

Fristads Green är inte bara ett miljövänligt designkoncept på produktions- och materialnivå utan också ett genomgripande holistiskt ansvarstagande för plaggets hela livscykel. Världens första miljödeklarerade arbetsklädeskollektion visar en kommersiellt framgångsrik och hållbar väg för framtidens svenska textilindustri.

Globhe

Producerande företag: Globhe.

Design: Above.

Med kvalitativ, global och kostnadseffektiv bilddata är Globhe ett verktyg för att förutse och bekämpa naturkatastrofer och sjukdomsutbrott. Plattformen, som samlar 3 600 drönarpiloter i 48 länder, hjälper användare som exempelvis Förenta Nationerna. En affärsmodell designad med en holistisk, humanistisk och kommersiell grundtanke.

WISP RaceRunner

Producerande företag: RaceRunning Sweden.

Design: Reload Design.

Född ur ett familjebehov är WISP RaceRunner skräddarsydd för att ge personer med funktionsvariationer möjlighet till aktiv idrott. Med finslipad funktionalitet samt attraktiv och inkluderande design lockar den till – samt uppmärksammar och ingjuter stolthet i – en livsförhöjande och innovativ parasport.

Publikens favorit
X Shore

Producerande företag: X Shore.

Design: X Shore.

Genom kombinationen design, hållbarhet och teknologi har X Shore utvecklat framtidens båtkoncept. Eldriven utan vibrationer, buller och avgaser – utan att ge avkall på hastigheten. Designad in i minsta detalj, med jordnära färger och material, sätter den en ny standard inom båtbranschen.

Vinnare
Finalister
Finalist 2019: Altered Nozzle

Altered Nozzle
Producerande företag: Altered
Design: Altered

Med en design som följsamt och effektivt integreras med befintlig inredning tar Altered sig an att hjälpa hushåll världen över för att spara på vattenförbrukningen. Altered Nozzle är ett typexempel på en smart konsumentprodukt som kan göra en riktig skillnad.

Publikens favorit
Finalist 2019: Bob

BOB
Producerande företag: Blå Station
Design: Thomas Bernstrand och Stefan Borselius

Med BOB har Thomas Bernstrand och Stefan Borselius med Blå Station skapat ett soffsystem som kombinerar hållbarhet och design med innovativ design. På ett praktiskt och smart vis öppnar sex individuella soffdelar upp möjligheter för arkitekter och inredare som tidigare inte var möjliga.

Finalist 2019: OP-Z

OP-Z
Producerande företag: Teenage Engineering
Design: Teenage Engineering

OP-Z förenar portabilitet med funktionalitet i en praktiskt och djärv design. Genom att ta konceptet om en synt till att även kunna kontrollera ljus och bild i en hel scenshow har Teenage Engineering utvecklat idéen om ett musikinstrument.

Finalist 2019: Renova

Renova portal
Producerande företag: Renova Miljö
Design: inUse

Återvinning är en essentiell del för att utveckla hållbarhetsarbetet – detta tog Renova fasta på genom att inte bara utveckla en väldesignad digital portal för sina kunders uppföljningsarbete, utan också skapa motivation för kunder att förbättra sin operativa verksamhet ur ett miljöperspektiv genom tydlig data.

Vinnare
Finalist 2018: Kalk

”Lätt, ljudlös och miljövänlig – med en trendsättande och oväntad design utmanar den elektriska offroadmotorcykeln Kalk den traditionella motorcykelkulturen. Endast 65 kilo tung, driven av en elektrisk drivlina och med däck som sliter mindre på marken skapar den en helt ny äventyrskategori.”

Finalister
Publikens favorit
Finalist 2018: Coala Heart Monitor

Coala Heart Monitor
Företag: Coala Life
Design: Reload

Trådlös självscreening och analys på minuten gör det möjligt att slippa vårdköer och förutse hjärtsjukdomar. Coala Heart Monitor är ett led i kampen mot världens vanligaste dödsorsak – en medicinsk innovation framtagen med användarvänlighet i fokus.

Finalist 2018: Husqvarna Automower 450X

Husqvarna Automower 450X
Företag:
Husqvarna
Design: Husqvarna

En helhetsupplevelse med smarta lösningar som GPS-system, ultraljudssensorer och styrning via app gör Husqvarna Automower 450X till marknadens ledande gräsklipparrobot. Den klarar både hinder och tuff terräng och nya detaljer som strålkastare och utbytbart skal ger den en egen personlighet.

Finalist 2018: iZettle Reader

iZettle Reader
Företag: iZettle
Design: Above

Snabb, batterisnål och säker – den trådlösa kortläsaren iZettle Reader gör småföretagarlivet enklare. Lika mycket som den möter användarens behov talar den ett rent och enkelt formspråk som stärker bilden av varumärket bakom produkten.

Finalist 2018: Sweep och Scoot

Sweep och Scoot
Producerande företag:
Fagerhult
Design: PetterssonRudberg

Baserade på forskning om det ultimata arbetsljuset svarar armaturerna Sweep och Scoot på det skärmtäta aktivitetsbaserade kontorets behov av kompromisslös ljuskomfort. Tekniskt avancerade och med genomtänkt design som med sitt enkla och tidlösa kvalitetsuttryck levererar högt designvärde till miljöer.

Vinnare
ACX Power Ascender

Produktion: ActSafe Systems
Design: Shift Design & Strategy

Motivering: ACX Power Ascender är ett hjälpmedel som revolutionerat rep-access arbete inom underhåll och räddningstjänst mm. Actsafe har genom att använda design på ett strategiskt sätt i sin produktutveckling skapat en produkt som innehåller både körglädje och säkerhets tänk i samma produkt. ACX Power Ascender har tillfört stolthet och arbetsglädje till en annars ofta bortglömd yrkesgrupp.

Finalister
Publikens favorit
Hövding 2.0

Produktion & design: Hövding Sverige

Aritco HomeLift

Produktion: Aritco Lift
Design: Lervik Design

Thule Urban Glide

Produktion: Thule Group
Design: Veryday

Air Smart Spirometer


Produktion & design: Pond Healthcare Innovation

Vinnare
Pocket operators 


Produktion & design: Teenage Engineering

Motivering: ”Pocket operators är små, lätta och avskalade syntar som förenklar musikskapande.´Med en kompakt, funktionell design och modern estetik samt attraktiv prisnivå har man skapat en kommersiell succé.

Finalister
Publikens favorit
Permobil F5 Corpus / Corpus VS

Produktion & design: Permobil

Icomera X6

Produktion: Icomera
Design: Shift Design & Strategy

Flic

Produktion & design: Shortcut Labs

Departure Sequenceing Tool

Produktion: Swedavia
Design: Veryday

Vinnare
Husqvarna Technical Extreme

Produktion & design: Husqvarna

Motivering: If the outdoors is your workplace you depend on your clothing to keep you comfortable, safe and efficient. Technical Extreme by Husqvarna is their most advanced work wear yet.The new collection is a leap forward in designing technical work clothes around the user with an uncompromising attention to detail. With innovative materials and field testing by professionals the Technical Extreme collection has been a great sales success finding a market in die hard professionals as well as gardening enthusiasts.

Finalister
Publikens favorit
LT 6005 Rammer

Produktion & design: Atlas Copco Construction Tools

BT Levio P-serien

Produktion & design: Toyota Material Handling Sweden

The shower of the future


Produktion & design: Orbital Systems

Mollii suit


Produktion & design:  Inerventions

Vinnare
Ericsson A.I.R

Produktion: Ericsson
Design: NoPicnic

Motivering: The Ericsson AIR fits two technologies into one shell. By combining a radio unit and antenna transmitter into one single casing, Ericsson has together with design company Nopicnic managed to create a unique product optimized for performance as well as being sleek and easy to install. The functional and efficient product design indicates a rigorous process with strong attention to detail and the right kind of decision-making method.

Finalister
Publikens favorit
Stille imagiQ2

Produktion: STILLE
Design: Reload Design

BAUX Collection

Produktion: Träullit
Design: FormUsWithLove

Firephant

Produktion: GPBM Nordic
Design: Lars Wettre & Jonas Forsman

EasyFix

Produktion: Germa
Design: Scalae

Vinnare
Hestra

Produktion & design: Hestra

Motivering: Martin Magnusson & Co är handskmakaren som genom att bjuda in professionella användare i designprocessen gjort familjeföretaget till en kommersiell framgångssaga och Hestra till ett starkt globalt varumärke.

Finalister
Publikens favorit
Panthera X

Produktion: Panthera
Design: Gestalt Industriell

EzyStove


Produktion & design: Veryday

OP-1


Produktion & design: Teenage Engineering

Vinnare
Trabec

Produktion & design: POC

Motivering: Trabec tar den nya generationens MTB-cyklister till oanade höjder. Hjälmen är byggd för att klara tuffare terränger med ökad körglädje. Designen utmanar med hög säkerhet utan kompromisser i utförande. Trabec känns skönt robust och utstrålar äventyrlig frihet. Den har redan fått en given plats bland världens främsta cyklister. Bakom succén står ett företag som kan konsten att känna av trender och omvandla dem till ultimata lösningar för sin målgrupp.

Finalister
Publikens favorit
Index Braille Box

Produktion: Index Braille
Design: Skapa Design Studio

Niox Mino 


Produktion: Aerocrine
Design: Veryday

Artisan

Produktion & design: Bolon

Mutewatch

Produktion: Mutewatch
Design: Norra Norr

Vinnare
Domino

Produktion: Bellman & Symfon
Design: Shift Design & Strategy

Morivering: Domino bidrar till en enklare vardag för aktiva människor med nedsatt hörsel. Kristallklart ljud, smarta funktioner och ett självinstruerande gränssnitt. Designen är utvecklad utifrån användarens behov av att fungera och passa in i moderna, bullriga miljöer; på möten, i skolan, på restaurangen och utomhus. Domino ökar livskvaliteten genom att på ett snyggt sätt ta sig genom bruset.

Finalister
Urbanears

Produktion: Zound Industries
Design: Norra Norr

FLOW–i

Produktion: Maquet
Design: Myra Industriell Design

HaglöfsTight 


Produktion & design: Haglöfs

Revo Premiere


Produktion & design: Abu Garcia

Vinnare
W1

Produktion & design: Waterproof

Motivering: Med en fot i vattnet och en på kontoret har Waterproof lyckats skapa branschens ”top-of-the-line-produkt”. Nyckelorden har varit organisk, teknik, flytande linjer och ytstruktur. Inspirationen har hämtats från sport-, bil- och skobranschen. Resultatet är ett fantastiskt hantverk som får både dykproffs och landkrabbor att ta ett extra djupt andetag

Finalister
D1 


Produktion: Profoto
Design: Oxyma Innovation

Doro Care Series

Produktion: Doro
Design: Ergonomidesign

Bahco Handsaw System


Produktion & design: Bahco och Ergonomidesign

Subway

Produktion: Materia
Design: Thomas Bernstrand

Vinnare
Axis
Finalister
PaceMaker

Produktion: Tonium
Design: No Picnic

Nova 


Produktion: Mora of Sweden

Design: No Picnic

Advance

Produktion: Tretorn
Design: Jonas Hultqvist Design

Äkta 


Produktion: GE Healthcare
Design: Wounder Design

Vinnare
T60, T120, X120, P10

Produktion: Tobii
Design: Myra Industriell Design

Motivering: Smart design som förenklat vardagen för handikappade världen över. Ett kommunikationshjälpmedel på användarens villkor, där ögon ersätter händer. Tack vare innovativ design har företaget också lyckats bredda användningsområdet till ”eye-tracking”. Produkten är ett utmärkt analysverktyg för marknadsanalytiker och forskare som vill se genom användarens ögon.

Finalister
Trimble S6 Totalstation


Produktion: Trimble
Design: Propeller design

POC 


Produktion & design: POC

Tegera Pro 


Produktion: Ejendals
Design: Ergonomidesign

Venflon Pro Safety

Produktion: Becton Dickinson
Design: Avalon Tecnology

Vinnare
The DeLaval Flow

Produktion: DeLaval
Design: Reload Design

Motivering: Den genomarbetade designmanualen beskriver design management i konkreta termer. DeLaval International har tagit ett helhetsgrepp om designfrågorna och manualen förklarar hur företaget och dess produktsortiment bör förhålla sig till kunder och användare. Manualen bevisar att tydlighet och samsyn i minsta detalj lönar sig.

Finalister

Thermotech golvvärmesystem


Produktion: Thermotech

Design: Generator Industridesign

LSV 38

Produktion & design: AtlasCopco

Cube 


Produktion: Svedbergs
Design: Propeller

Seger Sense Running 


Produktion & design: Seger

Vinnare
Lucas

Produktion: Jolife
Design: Shift Design & Strategy

Motivering: ”Den mekaniska hjärtkomprimeraren LUCAS representerar design med hög innovationsgrad och genomtänkt materialanvändning. Den är lättanvänd och har ett självinstruerande och trygghetsskapande formspråk. LUCAS har mottagits mycket positivt av användarna och rönt stor kommersiell framgång i ett erkänt svårarbetat marknadssegment.”

Finalister
Telesteps teleskoperande stegar


Produktion: Telesteps
Design: T Gul Industriell Design

R-Serien 


Produktion & design: Scania

BeSea 


Produktion & design: Poseidon

C-Pod 


Produktion: Pilotfish
Design: Syntes Studios

Vinnare
Puma

Produktion: Movimento
Design: Shift Design

Motivering: Movimento har konsekvent tillämpat en väl genomtänkt designstrategi i allt från produktutveckling och varumärke till kundbemötande och administration. Diagnos- och analysverktyget PUMA är ett imponerande resultat av denna målmedvetenhet och har på kort tid nått stor kommersiell framgång inom segmentet fordonsdiagnostik.

Finalister
Speedgate 


Produktion & design: Gunnebo

VMS 


Produktion: DeLaval
Design: Reload Design

Ups and Downs 


Produktion & design: Ludvig Svensson

A-Cam SP-16 


Produktion: Ikonoskop
Design: Ergonomidesign

Vinnare
T610 – mobiltelefon

Produktion & design: SonyEricsson

Motivering: I stenhård global konkurrens har T610:s kommersiella framgång markerat en vändning för Sony Ericsson. En liten grupp designers har skapat en produkt som med sin stil och sina funktioner står ut i mängden. Med T 610 har Sony Ericsson kombinerat avancerad teknik med intuitiv brukarvänlighet till en sofistikerad upplevelsemaskin.

Finalister
Golvo


Produktion & design: Liko

Ergo


Produktion: Atlet
Design: Epsilon Perspectivs Design

Projektor- och plasmastativ, projektordukar

Produktion: SMS Safe Brackets
Design: No Picnic

Materialsatsställ


Produktion & design: Väderstad-Verken

Vinnare
XC 90

Produktion & design: Volvo Cars

Motivering: På kort tid har XC 90 etablerat sig i ett extremt konkurrensutsatt segment genom progressivt designutnyttjande och med trohet mot traditionella Volvovärden som säkerhet, miljö och visuell identitet. En kommersiell succé som inte bara begränsar sig till företaget utan även ger betydande exportinkomster för Sverige.

Finalister
Bergborriggsortiment 


Produktion & design: Atlas Copco Rock Drills

Cross System


Produktion: Stoneridge Electronics
Design: Propeller

D 3000 Dishwasher series


Produktion: Asko Cylinda
Design: Propeller

Barnprodukter från BabyBjörn 


Produktion: BabyBjörn
Design: Ergonomidesign