Det var tio år sedan Jonas, John Löfgren och Petrus Palmér startade designstudion Form Us With Love. Då kände de tidvis att de fick kämpa för sina idéer. Men i dag har industrin kommit ikapp.

– Designerns roll har börjat komma till sin rätta. Förr var det ett coolt yrke, nu är det ett viktigt yrke. Min roll är att länka ihop mänskliga beteenden med industriella utmaningar och möjligheter, säger Jonas Pettersson.

 

Starten för Form Us With Love

Vid starten hade de en tanke och önskan om att vara med i designprocessen från början, vilket var ovanligt i branschen. Det här har ändrats de senaste åren.

– Produkter är varumärken i dag. Nu involverar till och med stora företag som Ikea en designer från första dagen. Det gjorde de inte för tre, fyra år sedan, säger Jonas Pettersson.

 

Konsumenten en del av förändringen

Han tror att konsumenterna är en del av förändringen, med ökade krav på att veta mer om hur produkten tagits fram, var den tillverkas och vilka material som använts.

– Det gör att vi som designers måste tänka till och göra medvetna val när vi utformar produkten. Det känns väldigt kul. Det är viktigt att inte prångla ut prylar, utan göra något som är bättre än det som finns i dag.

Hur har ni själva utvecklats under de här åren?
– I grunden är vi nog samma personer. Samtidigt har vi tio års erfarenhet, och vågar lita mer på magkänslan. Vi jobbar med större projekt och har därför ett större ansvar, säger han.

Och du som person?
– Jag vet bättre vad jag inte är bra på, och vilken kompetens jag behöver runt omkring mig för att lyckas.
I dag har FUWL en designstudio på S:t Eriksgatan i Stockholm, men arbetar över hela världen. De har anställt sex personer, som kommer från tre olika kontinenter.

– Jag är sjukt stolt över att vi är ett företag som skapar arbetstillfällen. Och att vi varit ihärdiga. Jag tycker att vi blivit bättre med åren, och är fortfarande lika sugen på att göra nästa utmanande projekt.

Har du något önskeprojekt?
– Många. Ett är att hitta en fabrik som lagts ner eller går dåligt, och hitta ett nytt verksamhetsområde. Det skulle vara spännande. Ett annat projekt skulle kunna ha med råmaterial att göra. Vi måste se på våra resurser på ett annat sätt. Vi har ett bra system för att panta aluminiumburkar, kan man göra det på något annat område?

Har du samma mål och drömmar som när ni startade?
– Vi har haft turen att vi uppnått många drömmar på vägen. För mig har det varit viktigt att formulera om mina mål och drömmar. Och att förstå att även små saker kan vara viktiga och stora.