Trädgårdsmästare Bosse Rappne är vd för framgångsrika Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm. Han menar att värdet av grönskande design är svårt att mäta i reda pengar.

Samtidigt anser han att natur och trädgårdar är en oumbärlig del av människans välbefinnande, som i sig kan medföra ett vänligare samhälle och mer trivsamma arbetsplatser. Trädgårdsdesign bidrar på så sätt till en god spiral, där alla blir en vinnare: naturen, klimatet, människan och levnadsmiljön.

– Taggiga buskar i en skolmiljö skapar taggiga barn, säger Bosse. Men om man i stället planterar inbjudande för lek och gör roliga gångar – då har du en miljö som barnen kan trivas i och använda sig av.

 

Trädgårdsdesign höjer lägenhetens värde

Samtidigt menar Bosse att det finns exempel där trädgårdsdesign påtagligt skapar en positiv ekonomi.

– En attraktiv och grönskande innergård i stan ökar ofta värdet på lägenheterna. God trädgårdsdesign signalerar så mycket; omtanke, trevnad, livskraft. Det vackra öppnar upp människan.

Trädgårdar och gröna växtrum, ”möblerad natur”, som Bosse uttrycker det, kräver engagemang och nyfikenhet. På Slottsträdgården Ulriksdal tar man sig mycket tid och lite extrajobb för att presentera utbud och inspirera kunderna till att själva vilja odla, plantera och ta hand om sin grönska.

– Vi odlar själva från sticklingar och på friland, erbjuder självplock och upphöjda odlingsbäddar så att upplevelsen blir mer påfallande och närmare besökarna. Medarbetarna kan ge råd och engagera sig i vad gästerna vill ha.

Plantorna visas i krukor och besökarna kan själva se vad de tycker blir vackert och funkar i deras egna hem, ”funktionen måste kombineras med känsla”.

– Jag vill att mina medarbetare ska drivas av nyfikenhet och glöd, jag går igång på glöd. Det är som att ha tolv hästar framför mig där vi bara åker fram tillsammans som en enhet.

 

”Onödigt nödvändig lyxprodukt”

Och visst lönar sig trädgårdsdesign. Bosse ger ett par exempel: barnet som ska lära sig gå igen efter en olycka kan bli snabbare frisk i en trädgård än i sjukhusrummet. Barnet som frågar sin pappa varför det är så fult utanför deras port, och där de tillsammans gör i ordning rabatterna och skapar en bättre boendemiljö.

– Det sistnämnda exemplet är hämtat ur levande livet. Det var ett stökigt bostadsområde, och dottern och pappan lade grunden till en gård där folk började bry sig om varandra och sin omgivning. Det, om något, kallar jag vinst.

– Jag brukar säga att trädgårdar är en onödigt nödvändig lyxprodukt. Vi behöver trädgårdarna för att hämta ork. Grönska ska bjuda in, och inte skapa mer taggighet.