Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form. Nu är nomineringsperioden till 2020 års pris öppen och alla har möjlighet att nominera bidrag fram till den 31 januari 2020.

– Vi delar ut Stora Designpriset för att lyfta designens betydelse för konkurrenskraft och lönsamhet, säger Patricia Kempff, som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen och med i Stora Designprisets jury.

Produkter, tjänster eller sortiment – från svenska företag och deras interna eller externa designleverantörer – kan tävla i Stora Designpriset. Grundläggande i bedömningen är funktion och gestaltning. Avgörande – i vilken mån designen byggt långvarig kommersiell framgång. Andra viktiga delar är brukarperspektiv, designstrategi, innovativ höjd, nyhetsvärde, produktionsanpassning, ergonomi och miljökrav.

– Bland de tidigare vinnarna finns en stor bredd, bland annat bioskrivaren BIO X, elektriska motorcykeln Kalk och Pocket Operators som är ett musikinstrument i fickformat. Den gemensamma nämnaren är att de är exempel på hur konkurrenskraft kan stärkas genom design och innovation, berättar Patricia Kempff.

Nominera till Stora Designpriset 2020 på www.storadesignpriset.se/nominera.

Hur går tävlingen till?

Nu i december öppnar nomineringen för Stora Designpriset.  Utifrån nomineringsskörden är det sedan Stora Designprisets jurys uppgift att utse fem finalister och slutligen kora vinnaren. Förutom juryns vinnare utses även ”Publikens favorit” – genom en publik omröstning.

Vad vinner vinnaren?

Prissumman för vinnaren av Stora Designpriset är 250 000 kronor och tilldelas designleverantören.