Det nystartade bandet Teenage Engineering Soundsystem har hittills spelat i Wisconsin, Berlin (tillsammans med Bon Iver) och under våren väntar uppträdanden i Sverige, USA, Milano och Köpenhamn. Idén att starta ett band för att marknadsföra och testa nya produkter väcktes av Pontus Winberg, musikproducent och partner i Teenage Engineering.

– Han tyckte att vi skulle göra något annorlunda. Det funkar verkligen, och är betydligt roligare än att stå och visa våra produkter på en mässa. Här visar vi vad vi kan göra.

 

Bakgrund som musiker inget krav

Bandet består av fyra personer från företaget, men ibland är det fler medarbetare som spelar. Men en bakgrund som musiker är inget krav.

– Vår one liner är Grow the synthesizer population och det här är en del i den strategin. Våra maskiner är lätta att använda, tröskeln för att komma igång är låg. Vi vill att alla ska kunna göra musik, säger Jesper Kouthoofd, designchef och vd på Teenage Engineering.

Vid spelningarna bygger de scenen mitt på dansgolvet så att folk kan stå runtomkring och även delta.

– Det är en spelning, performance och workshop på samma gång. Vi testar även maskiner som vi utvecklar – spelningen blir som en testmiljö. Ibland delar vi ut syntar till publiken. Det är superkul, berättar Jesper Kouthoofd.

Publiken gillar det, och tycker till om produkterna. Några som är intresserade får vara med och betatesta. Även Bon Iver, som bandet spelat med, testar en av de nya produkterna, en synt som förutom musik kan styra ljus.

Vad har ni mer på gång just nu?
– Vi tittar på om Nintendo Switch går att koppla upp mot våra syntar som plattform. Men vi undersöker också hur vi kan använda oss av VR och AR. Ny teknologi kan kopplas till musik på många roliga sätt.

Ett annat spår är att använda sensorer för att mäta hjärtfrekvensen under till exempel en löprunda, och koppla den till musiken i hörlurarna.

– Till skillnad från inspelad musik kan du göra mer med synteser och ändra tempo, pitch och ljudbild under löpningen eller träningspasset.

 

Släpper ny synt

I september släpper Teenage Engineering en ny synt som kommer fungera trådlöst och utöver musik kan användaren göra animerad film och koppla synten mot mobilen.

– Branschen är nischad och vi måste själva se till att målgruppen växer. Samtidigt har vi en ganska fri spelplan att utveckla produkter som vi tror att folk vill ha. Vi tror att musik kommer bli den nästa stora underhållningen, precis som datorer och tevespel nått det stora flertalet människor. Det ska inte vara krångligt, alla ska kunna skapa musik, säger Jesper Kouthoofd.