I en träverkstad i Göteborg skapar 31-åriga Love Hultén något uppseendeväckande – spelkonsoler i trä. I mötet mellan trä och elektronik hittade han för två år sedan sin fascination och konstnärliga frihet.

– Jag kände mig fri i skapandet och det är väl det som triggar mig än i dag. Att jag är väldigt ensam i det jag gör och inte har några fasta riktlinjer eller normer att förhålla mig till.

 

Reaktion mot elektronikindustrin

Hittills har han skapat ett 50-tal konsoler. Arbetet börjar med en vision, går vidare till funktion och val av elektronik. Till sist monteras allt och paketeras i träverkstan. Där har han till exempel skapat The Golden Apple som är en kopia av 1980-talets Macintosh 128k, i amerikansk valnöt. I mötet mellan trä och retrospel skapar han nostalgi. Bakom detta ligger ett intresse för gamla spel men också ett ställningstagande.

– Det är en aktiv motreaktion. Jag tycker att elektronikindustrin i dag är fruktansvärd. Det är slit och släng och går alldeles för fort. Man hinner inte stanna upp och känna efter och ta på materialet. Det är väl mycket därför som jag jobbar med just trä. Materialet är otroligt härligt att ta på och slits väl.

 

Kundkrets i Europa och USA

Några få av Love Hulténs kunder finns i Sverige, desto fler i andra europeiska länder och hela 80 procent i USA. Han tror att det är amerikanernas försmak för murrig och svulstig design som lockar dem till spelkonsolerna. Generellt är köparna välbärgade människor som inte behöver titta på prislappen. Men det finns också dem som drivs av passion.

– Nyligen hade jag en kund som berättade att han återupptäckt sin barndom genom mina produkter. För honom innebär en spelkonsol jättemycket pengar men han kommer att ta ett lån för att investera i den.

Priset på en spelkonsol varierar mellan 4 000 till 40 000 kronor. Under 2015 såldes ett 50-tal med en omsättning på knappt en miljon. Det finns en marknad för expansion, men Love Hultén har medvetet valt att inte växa. Som perfektionist känner han sig trygg i det lilla formatet, där han kan ha kontroll på alla led i produktionen.

 

Spelkonsolerna i The Tonight Show

Intresset för spelkonsolerna har varit internationellt. Medier som The New York Times, The Wall Street Journal, The Verge och Wired har uppmärksammat Love Hulténs arbete. Mest smickrande tycker han att det var när hans R-Kaid-R dök upp i The Tonight Show med Jimmy Fallon. Men bakom framgångarna ligger hårt arbete.

– Jag har hela tiden känt någon form av trygghet i att jag gör något bra. Men att jag skulle kunna leva på det bara efter ett års tid var väl inget jag kunde realisera. Jag hoppades och jobbade väldigt hårt för att få det att funka. Det gör jag fortfarande, säger han.