Under näst sista veckan i september sprudlade London av design i alla dess former.

– Det var allt från privatpersoner som öppnade sina hem för att visa virkningar till mer avancerade designutställningar, berättar Pär Bergström, designdirektör på Shift Design & Strategy.

 

Samtal om prototyper

Designstudion Form Us With Love bjöd under festivalen in sju svenska designföretag till samtal om prototyper. Shift Design & Strategy var ett av dem, med Pär Bergström på plats som representant. Samtalen leddes av en moderator och publiken var en blandning av branschpersoner, journalister, eller bara nyfikna som hittat till Somerset House under designveckan.

– Vanligtvis har jag lite scenfrossa och är obekväm med att stå på en scen och prata, men nu stod vi runt ett stort bord och kom nära de som lyssnade. Det blev mer som ett intressant samtal, säger Pär Bergström.

 

Krävdes många tester

I våras tilldelades Shift Design & Strategy Stora Designpriset för Actsafe Systems ACX Power Ascender. Produkten är ett hjälpmedel som används vid rep-access-arbete inom bland annat underhåll och räddningstjänst.

ACX är ett vertikalt transportmedel som fästs på ett rep. Det kan användas för personlig transport eller som en vinsch för att nå dit stegar, ställningar eller skylifts inte räcker – till exempel för inspektion av bladen på ett vindkraftverk.

– Det är en relativt komplex produkt som har behövts brytas ner under utvecklingsprocessen och testats mot användarna stegvis, berättar Pär Bergström.

 

Från designskeptiker till designambassadör

Sedan ACX togs fram i en första version 2005 har utmaningen varit att identifiera och förbättra funktioner med en begränsad budget. Men allt eftersom produkten utvecklats har teamet fått ett ökat stöd och förtroende från ledningen.

– Efter den första responsen från marknaden insåg de att design var värt att fortsätta investera i. Actsafes vd har gått från att vara designskeptiker till att bli designambassadör, säger Pär Bergström.

Vilka är dina övriga intryck av London Design Festival?
– Festivalen ger en möjlighet att bygga på kunskapsbanken med nya material, koncept och tekniker. Förutom den snabbt marscherande 3D-printrevolutionen är ljusteknik ett av många andra spännande områden där mycket är på gång att hända. Oled-tekniken skapar oändliga möjligheter när det gäller att skapa intressanta ljusmiljöer. Framtidens lampor behöver inte någon glödlampa, utan återskapar ljus och färg med skärmens material, säger Pär Bergström.