Vad är det som är så speciellt mer er design?
– Målet var att göra det bästa, mest prisvärda och användarvänliga elektroniska musikinstrumentet på marknaden. På grund av prislappen har vi fått ta bort allt som inte är ”livsnödvändigt” och i stället göra våra begränsningar till features. Det resulterade i en produktserie som ser helt unik ut och älskas av såväl etablerade musiker och barn.

Hur har designprocessen sett ut?
– Vi är ett litet tajt team på en handfull personer som arbetat med det här i ungefär ett år. Det började med ett projekt som vi egentligen inte riktigt hade tid med, men vi kände att det var nödvändigt att introducera ett alternativ till vårt annars premium-drivna segment. Den industriella designen är mycket kostnadsdriven. Plastdetaljer, hölje, förpackning med mera är ytterst sparsmakat (om det ens finns med), och i stället har vi fokuserat på det som verkligen betyder något. Vi lade mycket krut på user interface och användarvänlighet samt ljudkvalitet.

Vilka utmaningar har ni stött på längs med vägen?
– Att göra proffsgrejer på underspecad hårdvara med ett litet team och knappt med tid har varit en utmaning. Att förklara för en fabrik att ett kretskort har kosmetiskt viktiga ytor visade sig också vara svårare än vi trodde. Jonatan som programmerat PO-10 serien har lyckats göra riktigt bra musikinstrument på en processor som egentligen är till för klockor.

Vilka affärsmärsmässiga fördelar vinner ni med en god design?
– Att vi lyckats med designen på Pocket Operators visar sig i våra försäljningssiffror. Vi hade som mål att sälja 30 000 första året, men nådde målet på bara några månader. Ett drygt år senare har vi producerat över 100 000 enheter och har fortfarande en stark efterfrågan.

– Som företag lever vi på att ligga i framkant. En god design är något folk räknar med när vi tar fram något – och det är även något vi är väldigt bra på.

Varför tror du att ni gått till final?
– Jag tror att vi hittat på något nytt i musikinstrumentvärlden som vi gjort till en framgång, och vi har använt teknologi på ett smart sätt. Vi lyckades uppnå de mål vi satt, och är duktiga på att göra mycket av lite, vare sig det är resurser eller hårdvara.