20
Dec
2017

Gleechi löser problem med virtual reality

Design är en fundamental del i allt som start up-företaget Gleechi företar sig. Enkla och pedagogiska lösningar är ett måste för att lyckas i en internationell värld, anser vd:n Jakob Johansson.

Gleechi har utvecklat världens första mjukvarulösning som på ett enkelt sätt kan få animerade händer att röra sig naturligt. Lösningen är banbrytande, och används i dag framför allt inom träning och utbildning där intresset för virtual reality-teknik är stort.

– Men även inom vården är vår lösning efterfrågad. Vi har bland annat utvecklat ett rehabiliteringsprogram för strokepatienter som gör det möjligt att interagera med olika objekt i en VR-miljö, säger Jakob Johansson, vd för Gleechi.

 

Designfrågorna allt viktigare

Företaget har funnits i tre år och enligt Jakob Johansson har designfrågorna blivit allt viktigare med tiden. VR-tekniken erbjuder lösningar som var omöjliga att föreställa sig för bara ett par år sedan. Han tar ett aktuellt projekt som exempel – där Gleechi arbetar med personer med funktionsnedsättningar.

– I stället för att ge människor långa listor med skriftliga instruktioner när de ska lära sig ett nytt jobb försöker vi med hjälp av VR och visuella symboler att underlätta deras vardag. Instruktioner och feedback måste vara enkla att förstå, som all god design, säger Jakob Johansson.

Gleechi arbetar mycket med användartester för att kunna skräddarsy applikationer till olika målgrupper. Bland annat studerar man personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som kan använda VR för att få bättre förutsättningar att få arbete.

 

 

"Det är lätt att bländas av tekniken, men man får aldrig glömma att vårt arbete ska passa och vara till nytta för levande varelser och inte robotar."

Jakob Johansson, vd för Gleechi

Jakob Johansson vd Gleechi

Lagom människolika robotar

Jakob Johansson poängterar att de flesta av oss uppskattar robotar som de ser ut i Stjärnornas krig, men om robotarna blir alltför människolika tycker vi att det blir obehagligt eller motbjudande. Fenomenet kallas uncanny valley (kusliga dalen) och myntades av den japanske forskaren Masahiro Mori år 1970.

Enligt Jakob Johansson är det viktigt att Gleechi tar hänsyn till fenomen som uncanny valley i sitt utvecklingsarbete.

– Om man tittar ner på sina händer i en virtuell värld och ser något som är väldigt människolikt, men som inte beter sig helt naturligt, så känner många ett obehag och tappar känslan av närvaro i VR-applikationen.

Han fortsätter.

– Det är lätt att bländas av tekniken, men man får aldrig glömma att vårt arbete ska passa och vara till nytta för levande varelser och inte robotar.

 

 

VR löser problem

Inom ett par år hoppas Jakob Johansson att VR-tekniken blivit en självklarhet i vårt samhälle. Vid sidan av vården ser han skolmiljöer och inlärning som viktiga områden där interaktion med hjälp av VR skulle kunna lösa flera problem.

– VR har bevisats vara ett oerhört effektivt verktyg för lärande. Många barn och ungdomar har svårt med motivationen i skolan vilket inte är så konstigt eftersom merparten av kunskap byggs med teori. Det passar inte alla. Med VR kan man lära sig språk och historia genom att transportera sig till en annan plats eller tid, säger han.

Det här är Gleechi

Affärsidé: Har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att animera handrörelser som kan interagera med andra objekt.
Startades: 2014.
Anställda: 5.
Gleechi om fem år: ”Då används vår teknik över hela världen för allt ifrån spel till rehabilitering”, säger Jakob Johansson.

Läs mer om Gleechi.