Han tror det var det tidiga intresset för innovationer som drivit honom till dagens roll som Head of industrial design och usability på Ericsson. I utbildningen till industridesigner hittade han den kreativa plattform han letat efter.

– Jag fastnade för kopplingen mellan teknik och varumärke. Som industridesigner fokuserar du på användande och interaktion. Vi bygger upp en känsla genom produkten och det tycker jag är väldigt spännande, säger han.

Karriären inleddes med tolv år som industridesignkonsult – sedan längtade Andreas Säfström efter att arbeta mer långsiktigt inom ett och samma företag. Med Ericsson som kund var steget inte stort men banbrytande, både för honom och telekomföretaget. Det är nu drygt fem år sedan han anställdes som en av Ericssons första industridesigners. I dag är han chef över tolv stycken.

 

Andreas Säfström Ericsson
Andreas Säfström, Head of industrial design och usability på Ericsson.

 

Nyckelroll på Ericsson

Det är 140 år sedan Ericsson grundades och idéer och tekniklösningar har avlöst varandra med en tydlig röd tråd: visionen om ett nätverkssamhälle. I dag flödar mer än 40 procent av världens data genom det svenska telekomföretagets nätverk och i portföljen finns 39 000 beviljade patent. Andreas Säfströms designteam ansvarar för hårdvaran och har en nyckelroll – att få ihop affärsnytta, teknik och användarperspektiv. Utvecklingsprojekten kan pågå från månader till år med samarbete över avdelningsgränserna, otaliga skisser och prototyper. Allt för att hitta den optimala lösningen.

– Vi försöker alltid jobba brett, testa många alternativ och ha dem öppna så länge som möjligt för att kunna välja väg så sent som möjligt i processen.

 

Design som sparar pengar

Med rätt beslut kan Andreas Säfströms team spara mycket pengar för Ericsson. Det kan handla om att skapa en ny radioutrustning som halverar installationstiden eller justeringar för en mer kostnadseffektiv produktion. Men viktigast är kanske att hålla en röd tråd i produktportföljen som genomgående ska utstråla förtroende, innovation och prestanda. En komplex uppgift som inte kan räknas i pengar.

– Produkterna är väldigt olika till utseende och funktion och jag är stolt över att vi lyckats med en sammanhållen portfölj där alla produkter i dag också produceras av Ericsson. Det är ett hårt lagarbete som ligger bakom.

 

Utvecklar framtidens produkter

Mycket har hänt sedan Andreas Säfström kom till Ericsson men kanske upplever han ändå den mest spännande tiden just nu. Med budget för konceptutveckling har hans team möjlighet till kreativt arbete tillsammans med kunderna för att förutspå framtidens behov. Han förklarar att industridesignerns kompetens utnyttjas bäst när den kopplas in redan i researchstadiet.

– Vi har byggt upp en verksamhet från ingenting som blir mer och mer viktig för företaget. Vi har nu budget för att arbeta konceptuellt och se in i framtiden och jag är säker på att vi kommer att skörda frukterna av detta framöver, säger Andreas Säfström.