Den vanliga servetthållarna består vanligtvis av stora och lite otympliga behållare i plåt eller plast. Ofta får man en hel bunt med oönskade servetter i handen. Servetthållarna har aldrig varit i europeiska café- och restaurangägares smak – särskilt inte inom det elegantare segmentet.

Martin Stenberg, projektledare på SCA Hygiene Products AB, visste därför att det fanns ett marknadsbehov av minskat svinn och snygg design.

 

Mijövänlig servetthållare föds

Ur samarbetet med designbyrån Zenit föddes Tork Image Line, en del av SCA:s Xpressnapsystem som garanterar 25 procent minskad servettkonsumtion. Behållarna är dessutom hygieniska eftersom de går att montera isär för enkel rengöring och återvinning.

– Man kan lätt tro att de bara består av en enkel låda med hål, säger Martin. I själva verket är det en konstruktion som kräver mycket utveckling för att förändras.

Utvecklingsarbetet startade med en marknadsundersökning, som lade grunden till framtagandet av en designbrief.

Flera etablerade designföretag tog del av briefen och medverkade i framtagandet av förslag på koncept. Efter SCA:s kunder utvärderat koncepten, visade det sig att Zenits förslag uppskattades av de flesta.

– SCA och Zenit utvecklade en produkt som inte tidigare fanns på marknaden, vi var inne på ett område ingen rört.

Mycket möda lades på själva presentationen av produkten: en servett åt gången, utan veck och med rätt utdragskraft.

– Det krävdes hundratals arbetstimmar för att få fram prototyper som höll måttet, berättar Martin Stenberg.

 

God design prisas

De nya servetthållarna fick designuttryck i valnöt alternativt aluminium och gjorde succé. Inte bara i Europa – Tork Image Linde vann prestigefyllda priser som Red Dot Award 2014, Good Design Award 2015 och IDSA IDEA People’s Choice Award 2015 (silver).

– Tork Image Line har nått affärsmålen och följer sin utvecklingslinje. Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Zenit där konstruktion och design gått hand i hand.

God design i kombination med hög effektivitet, möjlighet till anpassning och klimatsmarta lösningar är avgörande för att lyckas affärsmässigt.