Thomas Degn lämnade Århus för en utbytestermin på Designhögskolan i Umeå. 20 år senare är han fortfarande kvar och i dag lektor och programansvarig för avancerad produktdesign – masterutbildningen han själv gått. Designhögskolans utbildningar är, enligt designorganisationerna Red Dot Institute och iF, bäst i världen.

– Vi är en liten skola i en stor värld. Jag tror hemligheten till att vi topprankats i flera år är kvalitet. Studenterna utmanas i projektarbeten som förankras i verkligheten genom samarbeten med företag och organisationer, säger Thomas Degn.

 

Designhögskolan i Umeå handplockar

Masterutbildningen i industridesign har tre inriktningar: avancerad produkt-, interaktions- och transportdesign. Sammanlagt 40 platser som studenter från hela världen slåss om.

– Vi handplockar modiga talanger med stark arbetsteknik. Det är viktigare att de kan göra dagens produkter bättre än skapa en snygg design.

Studenterna väljs även ut för att passa in i gruppen och ”the Umeå experience” som Thomas Degn kallar studietiden vid designhögskolan. Alla är en viktig pusselbit i ett utvecklande samarbete där de lär av varandra.

– Att till exempel göra en ny dammsugare tycker jag inte är intressant. Vi ska tänka längre och vilt. Med trygghet och stöd kommer eleverna tillsammans fram till nya intressanta lösningar man inte trodde var möjliga.

 

Designen löser problem

Studenterna lär sig olika tekniker, att samarbeta och hantera styrkor och svagheter. Designhögskolan erbjuder verkstäder, utrustning och material och är öppen 24 timmar om dygnet. Learning by doing är mottot.

– Design kan lösa komplexa problem och vi har en konstant dialog med branschen för att hålla koll på vad den vill se i framtiden. Vi utbildar framtidens industridesigners som har det som krävs.

 

Företag vill samarbeta

Thomas Degn glädjs över svenska företags öppenhet för samarbete. Många vänder sig direkt till Designhögskolan och hittills har det blivit hundratals samarbeten.

– Många företag har förstått att det kan vara inspirerande, utmanande och givande att samarbeta med oss. Vi är beroende av deras samarbete för att vi ska kunna ge eleverna de pedagogiska förutsättningar de behöver.

Thomas Degns studenter har till exempel hjälpt Atlas Copco att hitta en alternativ lösning till otympliga verktyg som används för att spänna enorma bultar och muttrar. De har också utvecklat lösningar för framtidens urbana natur för Husqvarna.

Vad händer med studenterna efter utbildningen?
– Jag kan stolt säga att de får jobb. Alla lämnar Umeå för en professionell karriär och många satsar internationellt. Men det är inte ovanligt att de återvänder till Sverige med internationell erfarenhet och det är bra för svensk industri.