Perla Munhoz Bovin är Hästens forsknings- och utvecklingschef som älskar sitt jobb. Sömn, material och tester är några av hennes teams arbetsuppgifter som ska resultera i en ständig produktutveckling.

Vem kom egentligen på den blåvita rutan?
– Det gjorde Jack Ryde, fjärde generationens ägare till familjeföretaget Hästens. Hans blåvita rutmönster används konsekvent i all marknadsföring. Designen av sängarna är ett koncept som innehåller mycket mer än själva ytan. Funktionen och kvaliteten är väldigt viktiga delar av helheten.

Vad innebär det att jobba med design på Hästens?
– Kvalitetstänk in i minsta stygn. Alla sängarna är byggda för hand och om hantverkarna ser en avvikelse så görs produkten om. Affärsidén handlar om att ge människor god sömn – och det kräver extremt hög kvalitet i hela processen, från idé till färdig produkt.

Är innovation viktigt för er?
– Självklart! Vi arbetar med ständig utveckling och förbättring. Vår senaste säng motsvarar bilbranschens Rolls Royce och är gjord av 200 kilo naturmaterial, bland annat tagel och mohair. Förberedelsearbetet pågick i tio år och från början tänkte vi mest att sängen skulle vara ett arbetsprov på våra kunskaper och genuina hantverk. Men resultatet var så uppskattat att vi bestämde oss för att lansera den. Målet hos våra hantverkare är att de nya generationerna ska bli ännu skickligare än de själva är.

Vad är god design?
– Det är när man tillför nytta som adderar ett värde till kunden. Detta gäller oavsett vilken produkt man erbjuder. Design ska göra livet enklare och skänka glädje.

En säng ska hålla för att älska i. Gör Hästens det?
– Haha, de ska hålla för allt man kan göra i en säng. Hästens är designad för kärlek, barn som hoppar och ett helt livs användning. Våra tester är jättetuffa med gigantiska trärullar och hoppdynor som körs över sängarna. Vi har simulatorer som till exempel imiterar tungt hoppande barn och människor som rör sig på olika sätt. Testerna visar om sängarna håller för kärlek rakt igenom …

Hur ser det ut i fabriken?
– Som i Jultomtens verkstad i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Det är en arbetsprocess där alla hantverkare har enorma kunskaper och vet exakt vad de ska göra. Och vi samarbetar bara med leverantörer som tänker lika kvalitets- och designmedvetet som vi!