Artiklar med designfokus

Innovation och design måste gå hand i hand, produktens kvalitet hänger på designarbetet och design är ett konkurrensverktyg. I våra artiklar intervjuas nyckelpersoner inom produktutveckling om designens betydelse för framgång.

Exeger: ”Om fem år finns Powerfoyle i mobiltelefoner”

Årets Stora Designpriset går till företaget Exeger för det superflexibla solcellsmaterialet Powerfoyle. ”Det känns fantastiskt, alla på hela företaget är jätteglada och stolta”, säger Marcus von Euler, Chief Design Officer på Exeger.

Läs mer

Solcellslösning vinnare av Stora Designpriset 2020

Exeger tilldelas 2020 års Stora Designpris för Powerfoyle. Powerfoyle är solcellslösningen som revolutionerar konsumentelektroniken genom att med artificiell fotosyntes ladda sig själv i både inom- och utomhusljus.

Läs mer

Här är finalisterna i Stora Designpriset 2020

Finalisterna i Stora Designpriset 2020 är nu utsedda och röstningen för Publikens Favorit är öppen.

Läs mer

Finalist 2020: X Shore

I en traditionsbunden industri utmanar elbåtstillverkaren X Shore med innovativ forskning, smart design och hållbart material. Med hastigheten från en förbränningsmotor och tystnaden från en elmotor.

Läs mer

Finalist 2020: Fristads Green

Färgningsteknik som minskar vattenförbrukningen med 75 procent, zero waste och specialvikning som slopar behovet av plastförpackningar. Fristads Green är världens första miljödeklarerade klädkollektion.

Läs mer

Finalist 2020: WISP RaceRunner

Sonens funktionsvariation födde idén om den första svenska racerunnern. En modell med ny teknik och en design som får användaren att känna sig som en professionell och stolt atlet. Som Usain Bolt.

Läs mer

Finalist 2020: Powerfoyle

Oändlig energi, hållbarhet och frihet. Powerfoyle är solcellslösningen som revolutionerar konsumentelektroniken genom att med artificiell fotosyntes ladda sig själv i både inom- och utomhusljus.

Läs mer

Finalist 2020: Globhe

Globhe samlar 3600 drönarpiloter i 48 länder i en crowddroning-plattform som hjälper kunder som Förenta Nationerna att göra världen bättre. Bilddatan gör det möjligt att förutse såväl naturkatastrofer som sjukdomsutbrott.

Läs mer

2020 års finalister får en resa till världsutställningen i Dubai

Nytt för Stora Designpriset 2020 är att samtliga finalister får en resa till världsutställningen Expo i Dubai 2020. Resan sker 10-13 november.

Läs mer

Teknikföretagen söker 2020 års vinnare av Stora Designpriset

Har du koll på en kommersiellt framgångsrik produkt eller tjänst som bygger på ett integrerat och konsekvent designarbete? Nu har du chansen att nominera den till Stora Designpriset.

Läs mer

”Priset bekräftar att världen utanför också uppskattar BIO X”

Cellink kammade hem priset i 2019 års upplaga av Stora Designpriset för sin bioskrivare BIO X, som kan printa mänskliga organ. - Det känns fantastiskt att vinna. Priset är en bekräftelse på att vi har utvecklat en genomtänkt teknologi och funktionell och brukarvänlig design, säger Anton Andrén på Cellink.

Läs mer

3D-bioskrivare vinnare av Stora Designpriset 2019

CELLINK tilldelas 2019 års Stora Designpris för 3D-bioskrivaren BIO X. En skrivare för bio-bläck som skriver ut komplicerade, mänskliga vävnadsstrukturer i 3D. Utskrifterna kan likna till exempel hud, brosk eller ben och kan användas inom den medicinska forskningen.

Läs mer

Vikten av design i teknikindustrin – Design to conquer the world

Som strategisk partner till Techarenan representerar Teknikföretagen en stor del av svensk teknikindustrin och utvecklingen av design inom tech. Därför lyfter man nu denna gren med seminariet ”Design to conquer the world”.

Läs mer

Finalist 2019: Renova

Med ett ökat intresse för hållbarhetsarbete såg Renova ett behov av att göra det enklare för sina kunder att följa deras återvinningsarbete i statistik genom pedagogisk UX-design.

Läs mer

Finalist 2019: OP-Z

Hur gör man en redan portabel synt ännu mer portabel? Den frågan ställde sig Teenage Engineering och gick tillbaka till ritningsbordet för att bygga en synt som kunde styra en hel liveshow.

Läs mer

Finalist 2019: Bob

Oändliga antal möjligheter med så få komponenter som möjligt. Utifrån denna beskrivning skapade Blå Station med Thomas Bernstrand och Stefan Borselius Bob – soffgruppen som revolutionerat branschen.

Läs mer

Finalist 2019: BIO X

Med den kostnadseffektiva BIO X ska forskare kunna 3D-printa mänskliga organ. Det här är framtidens bioskrivare från CELLINK, som forskare runt hela jorden lovordar.

Läs mer

Finalist 2019: Altered Nozzle

Detta är berättelsen om en protoyp undanlagd i en byrålåda som genom en familjemiddag blev en global designsuccé och samtidigt hjälper att minska vattenspill jorden över.

Läs mer

Nytt år – ny vinnare av Stora Designpriset

Cake vann 2018 års Stora Designpriset för sin elektriska offroadmotorcykel KALK. Nu är det dags att nominera till Stora Designpriset 2019. Vilka produkter eller tjänster visar bäst på designens betydelse för konkurrenskraft och lönsamhet?

Läs mer

Ny design ska bredda marknaden för Subcontractor Jumpstart-vinnaren Unibap

AI-företaget Unibap vann Subcontractor Jumpstart och prispengarna, en designcheck på 100 000 kronor, har resulterat i ett designkoncept som ska flytta produkten Intelligent Vision System närmare människan.

Läs mer

Vinnaren av Stora Designpriset 2018: ”Priset stärker självkänslan”

Juryn föll för den elektriska offroadmotorcykeln Kalks trendsättande och oväntade design. Här berättar vinnarföretaget Cakes vd Stefan Ytterborn om prisets betydelse.

Läs mer

Cake vinner Stora Designpriset 2018 för elektrisk offroadmotorcykel

2003 delades första Stora Designpriset ut och sedan dess har vi utsett 15 vinnare och 59 finalister. I år går det prestigefyllda priset till Kalk av Cake – en elektrisk offroadmotorcykel.

Läs mer

Finalist 2018: Sweep och Scoot

Utifrån forskning på det optimala arbetsljuset har Fagerhult utvecklat Sweep och Scoot. Kompromisslös ljuskomfort för ett aktivitetsbaserat kontor.

Läs mer

Finalist 2018: Kalk

Cake utmanar motorcykelkulturen med den lätta, ljudlösa och miljövänliga offroadmotorcykeln Kalk. Designsäker och elektrisk.

Läs mer

Finalist 2018: iZettle Reader

iZettle Reader är en enklare, batterisnålare och pålitligare kortläsare än sin föregångare. Med en design som är både unik och varumärkesbyggande.

Läs mer

Finalist 2018: Husqvarna Automower 450X

Nyklippt gräsmatta hela sommaren – utan att lyfta ett finger. Avancerade robotgräsklipparen Husqvarna Automower 450X styrs via telefonen.

Läs mer

Finalist 2018: Coala Heart Monitor

Fyra av tio kommer att dö av en hjärtsjukdom och många lever med hjärtfel utan att veta om det. Det vill Coala Heart Monitor ändra på – med en minuts analys.

Läs mer

Startupansvarig: Design en självklarhet hos nystartade företag

I dag är design en lika självklar del som IT och management i startupsverige, menar Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet.

Läs mer

Gleechi löser problem med virtual reality

Design är en fundamental del i allt som start up-företaget Gleechi företar sig. Enkla och pedagogiska lösningar är ett måste för att lyckas i en internationell värld, anser vd:n Jakob Johansson.

Läs mer

Mats Widbom om rollen som ny vd för Svensk Form

Vid årsskiftet blir Mats Widbom vd för Svensk Form i Stockholm och lämnar Svenska institutet i Paris. Han berättar om design i förändring och storslagna framtidsplaner.

Läs mer

Framtidsavdelningen på LEGO uppfinner morgondagens lek

Magnus Göransson är Design Director på LEGOs framtidsavdelning. Med input från forskning, trendrapporter och barns tester uppfinner Creative Play Lab morgondagens lek.

Läs mer

Innovation och design ska gå hand i hand

God design kan avgöra om en produkt eller tjänst lyckas – det menar Magnus Lundin, vd för Swedish Incubators & Science Parks.

Läs mer

Transformator Design stärker sitt kundfokus i Business Design Studio

Hos Transformator Design är kunden alltid i fokus. Nu är målsättningen tre bolag starkare – i en sammanslagning som ska bli Sveriges största Business Design Studio.

Läs mer

Svenska designchefen på Veryday om nya arbetslivet i New York

Daniel Höglund på Veryday har bytt kontoret i Stockholm mot New York. Den svenska designchefen berättar om en ny och utmanande affärskultur.

Läs mer

Zound Industries: Användarens beteende styr branschen

Snygg design, rätt funktion och senaste modet. Användarens beteende är vägvisaren för hörlursexperten Zound Industries.

Läs mer

”Design, innovation och entreprenörskap hör ihop”

Kristina Frisk utsågs till Årets Uppfinnarkvinna 2016. Som ny tf vd för SVID är hennes främsta uppgift att sprida budskapet att design är lönsamt och en motor i företagens utvecklingsarbete.

Läs mer

Shift Design & Strategys designdirektör om London Design Festival

Shift Design & Strategy var ett av sju företag som bjöds in för att prata om design, koncept och prototyper under London Design Festival.

Läs mer

Företagen står i kö till innovationshuset Epicenter

Växtvärk och generositet är kriterierna för att bli medlem i Epicenter. Företag köar för att flytta in i Stockholms digitala innovationshus.

Läs mer

FUWL fick dröminbjudan till Somerset House under London Design Festival

Under London Design Festival, den 16–24 september, är designstudion FUWL inbjuden till prestigefulla Somerset House – i rollen som värd.

Läs mer

Darja Isaksson: ”Produktens kvalitet hänger på designarbetet”

När digitaliseringen rusar fram, och kräver bättre lösningar på allt kortare tid, har designprocessen blivit helt avgörande för att lyckas. Det menar digitala strategen Darja Isaksson.

Läs mer

Klätterutrustning tilldelas 2017 års Stora Designpris

Årets Stora Designpris går till en klätterutrustning. "Ett välförtjänt grattis till en riktig höjdarprodukt”, säger Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.

Läs mer

Stora Designpriset-vinnaren 2017: ”Trodde det var omöjligt att vinna igen”

Årets Stora Designpris till repvinschen ACX Power Ascender är Shift Design & Strategys fjärde. ”Det känns surrealiskt”, säger chefsdesigner Pär Bergström.

Läs mer

Med nytänkande design ändrar Hövding definitionen av en hjälm

Hövding 2.0 är inte ännu en cykelhjälm. Det är en helt ny definition av vad en hjälm är.

Läs mer

Sportbarnvagn för aktiva föräldrar

En sportbarnvagn som sticker ut hakan med sin stilrena och smidiga design. Vagnen passar lika bra för löpning på olika underlag, som för att flanera på stadens gator, enligt Thule Groups vd Magnus Welander.

Läs mer

Vinschsystem skapar körglädje i stället för slitsam klättring

Räddningstjänst och insatsstyrkor är exempel på arbeten där man behöver klättra i rep. Pär Bergström, chefdesigner på Shift Design & Strategy, förklarar hur vinschsystemet ACX Power Ascend gjort en slitsam uppgift enkel.

Läs mer

Uppkopplad villahiss för designsäkra hem

Unik, ergonomisk och användarvänlig, har varit ledord när Aritco utvecklat sin första villahiss. Produktchef Petra Lind berättar om hur de utvecklat en praktisk designmöbel.

Läs mer

Banbrytande spirometer demokratiserar lunghälsa

Luftkvaliteten påverkar alltmer vår hälsa. Därför ville innovationsbyrån Pond utveckla en kostnadseffektiv och användarvänlig lungmätare. Creative Director Fredrik Aidehag berättar om världsledande Air Smart Spirometer.

Läs mer

Startade bandet Teenage Engineering Soundsystem för prispengarna

För snart ett år sedan fick Teenage Engineering Stora Designpriset för sin minisynt Pocket Operator. Prispengarna har de använt till att promota sina produkter på dansgolvet – med bandet Teenage Engineering Soundsystem.

Läs mer

Därför är Umeås designutbildning världsbäst

Hur har en liten skola i Västerbotten lyckats med världens bästa designutbildning? Hemligheten är utmanande företagssamarbeten.

Läs mer

Waterproof satsade när marknaden dök

En prisad torrdräkt men sviktande marknad gav Waterproof en puff i baken. Där andra hade skurit ner valde de i stället att satsa. Resultatet blev en produkt utvecklad för helt nya målgrupper, dubblerad omsättning och en vinst som ökat från 700 000 till 4 miljoner på bara några år.

Läs mer

Framtidens symaskiner görs i Huskvarna

Symaskinsfabriken är stängd och VSM Group har köpts upp av ett amerikanskt investmentbolag. Ändå fortsätter Huskvarna att vara utvecklingscentrum för Husqvarna Viking, Pfaff och Singer. Här görs framtidens symaskiner.

Läs mer

Dometic tar design på allvar

I en bransch där produkterna traditionsbundet ser likadana ut ser Samuele Meda möjligheten att sticka ut. Dometics product design director ingjuter mod i den globala koncernens design för mobilt boende.

Läs mer

Elektriska Cake utmanar mc-marknaden

Om ett år lanserar Stefan Ytterborns företag Cake sin första elektriska offroadmotorcykel – lätt, ljudlös och miljövänlig. Målet är att ta 10 procent av offroad-mc-marknaden.

Läs mer

Ung Svensk Form hittar framtidens designers

Politiskt medvetna med miljö- och hållbarhetstänk i blodet – en gemensam nämnare för dagens unga designers. Ung Svensk Form letar framtidens talanger – som vågar utmana svensk design.

Läs mer

Andreas Säfström: Ericsson designar hårdvara med känsla

Från industridesignkonsult till Head of industrial design och usability. På Ericsson har Andreas Säfström byggt upp en designavdelning och lyckats med utmaningen att få hundratals produkter att hänga ihop.

Läs mer

Konstsmide låter tradition och hållbarhet gå före trender

När Konstsmides vd Daniel Johansson tar en promenad vintertid kan han njuta av att företagets ljusslingor och adventsljus pryder hus och trädgårdar som han går förbi. – Men jag tycker allt att de kunde dekorera lite mer, säger han skämtsamt.

Läs mer

Electroluxs designchef: ”Design är en förändringsagent”

Design handlar mer om upplevelse än om utseende, enligt Electrolux designchef Lars Erikson. Framöver kommer vi se fler smarta, uppkopplade produkter, strategiska samarbeten och tjänster som förenklar kundernas vardag.

Läs mer

Funktion är heligt hos Thule Group

På Thule Groups designavdelning har funktion upphöjts till religion. Teamet om elva personer i den lilla småländska orten Hillerstorp servar en global organisation med frilufts- och livsstilsprodukter under mottot ”form follows function”.

Läs mer

Från produkt till tjänst – den stora designfrågan

Design ska förenkla och förbättra vardagen. Livet ska bli lite enklare och vackrare och dessutom vara hållbart – både i livslängd och miljömässigt. Och i framtiden kanske vi alla är designers som skapar innovationer utifrån olika behov.

Läs mer

Kortläsare gör det enklare i kassan – både för kund och handlare

Den ligger extra skönt i handen och svarar snällt på alla kommandon. iZettles nya kortläsare har ett helt eget designuttryck, fritt från associationer till välkända produkter.

Läs mer

Anlita designbyrå – lika självklart som läkarbesök

Är vi sjuka går vi till doktorn, vill vi bygga hus kontaktar vi en arkitekt. På samma sätt är det självklart att kontakta en designbyrå för professionell och affärsmässig formgivning. Det menar Johan Lundgren, kreativt ansvarig och grundare av Zenit Design. De har bland annat arbetat fram kreativa lösningar för att bygga in värme i klädesplagg.

Läs mer

Designad servetthållare sparar 25 procent papper

Samarbetet mellan SCA och Zenit Design gav en snygg och klimatsmart produkt som restaurangägare länge väntat på. En servetthållare som bland annat prisats med Red Dot Award.

Läs mer

Växter kan skapa ett snällare samhälle

Genom trädgårdsdesign och växtlighet kan människor påverkas till olika sinnestillstånd. Lugn, harmoni, lust och ork – de positiva känslorna kan bidra till att både arbetsglädje och kreativitet frodas.

Läs mer

Spelkonsoler i trä får nostalgiker att ta fram plånboken

Konstnären och hantverkaren Love Hultén har hittat en unik nisch. I digitaliseringens tid skapar han spelkonsoler i trä med köpare runtom i världen.

Läs mer

Behagliga ljud säljer bäst

När ljuddesign fungerar som bäst, stödjer den kundens val av produkt – medvetet eller omedvetet. Men ljuddesign kan även påverka på mer subtila sätt, till exempel när ljudinformationen stärker en visuell upplevelse.

Läs mer

Hästens bygger för barfotahopp, kärlek och skön sömn

Det blåvita rutmönstret är världsberömt och väldigt många barn har blivit till i de kroppsvänliga sängarna. På Hästens sängfabrik inkluderas funktion och kvalitet i själva designbegreppet. Här består affärsnyttan av formen – och vice versa.

Läs mer

Stora Designpriset-vinnaren 2016: ”Kul att få revansch”

Det blev Teenage Engineering som tog hem segern i 2016 års omgång av Stora Designpriset. "Vinsten är ett kvitto på att vi fått ett erkännande även på den svenska marknaden", säger Oscar Ahlgren, program manager.

Läs mer

Musikinstrument vinnare av Stora Designpriset 2016

Teenage Engineering tilldelas 2016 års Stora Designpris för Pocket operators, ultra portable musical instrument. "Teenage Engineering är ett fantastiskt exempel på hur konkurrenskraft kan stärkas genom design och dess effekter på innovation", säger Åke Svensson vd Teknikföretagen.

Läs mer

Nytt gränssnitt kortar flygtider

Effektivare flygtrafik på Arlanda är vinsten med det nya gränssnittet som Veryday har arbetat fram tillsammans med Swedavia. I förlängningen betyder det att fler flyg avgår i tid, att flygtider kan kortas och koldioxidutsläpp minskar, berättar Hans Skillborg på Swedavia och Lennart Andersson på Veryday.

Läs mer

Teenage Engineering gör musikinstrument i fickformat

Ett musikinstrument i fickformat, men med en mängd möjligheter att på ett snabbt och användarvänligt sätt komponera och kombinera musik i olika stilar. Så beskriver Oscar Ahlgren på Teenage Engineering företagets instrumentserie Pocket Operators, som fallit både barn och professionella musiker i smaken.

Läs mer

Ny rullstol från Permobil höjer livskvaliteten

Permobil har utvecklat en rullstol som gör det möjligt för användaren att komma upp i en stående position, trots svåra funktionshinder. Den motverkar stelhet i muskler och leder, förebygger trycksår, och gör det möjligt att kommunicera bättre med omgivningen.

Läs mer

Icomera är ett kraftpaket fyllt med funktioner

En gateway som sticker ut i mängden, och som gör det möjligt för tågresenärer att arbeta uppkopplat och surfa under resan. Det är en kortfattad beskrivning av det designprojekt Shift Design & Strategy gjort för Icomera, en av finalisterna i Stora Designpriset.

Läs mer

Flic förenklar vardagen med ett klick

Flic är en knapp som du kan fästa på en vägg eller ta med i väskan, och som via en applikation pratar med din Smartphone och annan teknik i hemmet. Den är också en av fem finalister i årets upplaga av Stora Designpriset.

Läs mer

Finalisterna för Stora Designpriset 2016 är utsedda

Nu är finalisterna för Stora Designpriset 2016 utsedda! Här är bidragen som kan ta hem den enda utmärkelsen som uppmärksammar affärsframgångar genererade av design.

Läs mer

Kamjar Hajabdolahi: ”Design ett konkurrensverktyg”

För investmentföretaget Serendipity är design en viktig faktor för att nå kommersiella framgångar. Det berättar Kamjar Hajabdolahi som har ansvaret för att identifiera nya investeringar.

Läs mer

Erika Lagerbielke: ”Bra design är ingen slump”

Det drar sig mot final för Stora Designpriset 2016. Erika Lagerbielke, professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet, sitter i juryn som precis har slutfört arbetet med att gå igenom de bidrag som föreslagits och synat designen från flera håll.

Läs mer

LELO:s design bröt tabu för sexleksaker

Inspirerade av konst, arkitektur och natur utvecklar LELO:s designers nya sexleksaker. "Vi designar produkter som våra kunder är stolta över. De fungerar lika bra att använda som att ha framme som en inredningsdetalj", säger vd Miroslav Slavic.

Läs mer

Hårt jobb ligger bakom ny kollektion från Husqvarna

Kollektionen Technical Extreme från Husqvarna tog fem år att utveckla. "Det händer att jag får frågan: hur kan det ta så lång tid att ta fram några klädesplagg", säger Brand Design Manager Rajinder Mehra.

Läs mer

Prisad livräddare blev global succé

För snart tio år sedan vann hjärtkomprimeraren LUCAS Stora Designpriset. I dag är Jolifes livräddare – med designleverans från Shift Design & Strategy – världsledande.

Läs mer

Form Us With Love: "Vi har blivit bättre med åren"

Jonas Pettersson, medgrundare och designer på Form Us With Love, har vuxit upp. Eller kanske är det omvärlden som vuxit ikapp?

Läs mer